telefoon 076 - 50 11 816      mail sales@seo-videomarketing.nl

Mis niets op het gebied van video marketing!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op social media.

SEO in 2017. Wat gaat er veranderen?

seo trends 2017

SEO. Wat zijn de trends voor 2017?

Google hecht de laatste tijd steeds meer waarde aan gebruikerservaring en zal dit in 2017 nog meer gaan toepassen. Om de beste zoekmachine te blijven moet Google de beste zoekresultaten blijven geven. Wat gaat er veranderen en waar moet je op letten om in 2017 goed te blijvenscoren in de zoekmachines?

In deze blog ga ik in op zaken die in 2017 nog belangrijker worden om goed te scoren in Google.

Gebruikerservaring

Tot voor kort ging het bij zoekmachineoptimalisatie vooral om keywords (zoekwoorden). Hoe meer keywords, hoe beter. Een webpagina vol zoekwoorden is echter geen garantie dat je als bezoeker ook vindt wat je zoekt. Vaak klik je op een zoekresultaat en kijk je snel of de website een antwoord geeft op jouw zoekopdracht. Is dit niet het geval dan ga je terug naar de zoekresultaten en kies je een andere website.

We kunnen stellen dat hoe langer een bezoeker op een webpagina blijft hoe beter deze pagina aansluit op de zoekopdracht. Dit is ook de gedachtengang van Google. Daarom meet Google tegenwoordig de Click-through-rate en de Dwell time. Bij Click through rate wordt gemeten hoe vaak er op een zoekresultaat wordt geklikt ten opzichte van de hogere en lagere zoekresultaten op de pagina. De Dwell time geeft aan hoe lang iemand op een website blijft alvorens terug te gaan naar de zoekresultaten.

Stond je met jouw website in de top 10 van de zoekresultaten door een uitgekiende keyword strategie maar klikken weinig mensen op jouw zoekresultaat of keren ze na een bezoek aan je website snel terug naar de zoekresultaten dan zal jouw website in 2017 snel uit de top 10 duikelen.

Door het gebruik van video op je landingspagina’s blijven bezoekers langer “hangen”. De Dwell time neemt toe. Het is immers leuker en gemakkelijk om een video te kijken dan snel de tekst te scannen.  Uiteraard moet de video dan ook boeien en een antwoord geven op de zoekopdracht van de bezoeker.

In 2017 is mobiel de norm

In 2017 gaat Google op je mobiele apparaat andere zoekresultaten tonen dan op je desktop. Zo zal de gebruikerservaring op mobiele apparaten mee gaan wegen in de uiteindelijke positionering in de zoekresultaten. Via Google Pagespeed kun je alvast testen of jouw website mobielvriendelijk is. Daarnaast zullen meer lokale resultaten getoond worden omdat Google precies weet waar je bent. 

Video is uitermate geschikt voor mobiele apparaten. Juist op deze kleinere beeldschermen is het lezen van teksten een stuk moeilijker en door al het scrollen ook veel lastiger. Mobiele gebruikers kiezen veel eerder voor een video dan voor tekst. Je Dwell Time zal door het gebruik van video, direct toenemen.

Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit

Lukraak content produceren heeft geen zin meer in 2017.  Door nieuwe algoritmen kijkt Google of de content van de website relevant is voor de zoeker. Door gerichter om te gaan je content en je meer te richten op longtail keywords (meerdere woorden in plaats van een algemeen zoekwoord)  zullen je bezoekersaantallen misschien iets afnemen maar de Dwell Time zal steeds verder toenemen en uiteindelijk ga je beter scoren in de zoekresultaten. De content moet antwoord geven op de behoefte van de doelgroep. Met video kun je inspelen op emotie en daardoor ook beter inspelen op de behoefte van je bezoeker. Door de juiste (longtail) zoekwoorden te gebruiken in je video krijg je een nog betere ranking, mede omdat Google gek is op video.

Social media en video

Google heeft aangekondigd om in 2017 nog meer de sociale media te gaan indexeren. Omdat Twitter, Pinterest, LinkedIn en Facebook steeds meer het startpunt wordt van informatievoorziening is het niet meer dan logisch dat Google social media sneller en vaker zal indexeren en laten zien in de zoekresultaten.

Video gebruik op Social Media heeft een veel hogere aandachtswaarde, Click Rate en Dwell Time. Nog een reden om in 2017 meer video te gaan gebruiken om zo beter te scoren in Google en uiteindelijk meer omzet te genereren met jouw website of bedrijf.

Is traditionele SEO helemaal niet meer nodig?

Natuurlijk blijft de traditionele SEO noodzakelijk om je website onder de aandacht te brengen. Als je de perfecte content hebt geschreven of de mooiste en boeiendste video hebt gemaakt maar niemand kan deze vinden dan is alles voor niets geweest.

Traditionele SEO (zoekmachine optimalisatie) blijft enorm belangrijk. Aan de top komen is moeilijk maar aan de top blijven is nog veel moeilijker. Door gebruik te maken van video verhoog je je Dwell time en is aan de top blijven in 2017, een stuk zekerder.